Nikdy nezapomeneme, spolu a silnější

Před rokem se celý židovský svět otočil naruby. Během teroristického útoku bylo zavražděno 1 139 nevinných osob, z toho 815 civilistů. Tisíce lidí bylo zraněno, z toho stovky vážně. Do Pásma Gazy bylo uneseno 251 osob, včetně dětí, žen, seniorů a cizinců. Nejméně 97 nevinných unesených osob je i po roce stále drženo teroristy v podzemních tunelech v Gaze.

Lidé na shromáždění „Nikdy nezapomeneme, spolu a silnější“ přišli vyjádřit sounáležitost, uctít nevinné oběti, připomenout stále zadržované rukojmí.

Předseda FŽO Petr Papoušek na úvod uvedl: „Sešli jsme se zde dnes, abychom si nejen připomněli, ale také se zamysleli nad událostmi 7. října 2023 – dnem, který navždy změnil náš svět, naše srdce a naše společné dějiny. Toho temného dne byly při nepředstavitelně krutých činech vzaty životy nevinných lidí. Rodiny byly rozvráceny, komunity roztrhány a zraněny, byl zasažen celý židovský svět“.

Student ekonomie Gal Rozenblum Chazan promluvil o svých přátelích Aneru Eliakimovi Shapirovi, Hirschi Goldbergovi Polinovi a taky Idanu Shtivimu. „Aner Shapiro stál u vchodu betonového krytu, kde se před řáděním teroristů schovávalo 27 lidí, a slíbil, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby je ochránil. Po půl hodině boje s desítkami teroristů, kdy do úkrytu hodili alespoň devět granátů, které Aner holýma rukama házel zpět ven, byl nakonec zasažen střelou a na místě zemřel. S ním tam byl i Hirsch Goldberg Polin, jeho nejlepší přítel, který byl těžce zraněn, přišel o ruku a byl unesen do Pásma Gazy“. Osud Hirsche byl stejně tragický: „Před pěti týdny jsme se probudili k nejhorší zprávě, že Hirsch, spolu s dalšími pěti unesenými, byl zavražděn v jednom z tunelů Hamásu, který vedl z dětského pokoje. Nechtěl jsem tomu věřit, muselo jít o omyl. Vždyť tu na něj čeká obrovská a silná komunita, která by ho obejmula a nepustila. Jedenáct měsíců přežil, a během okamžiku vše skončilo.“ O Idanovi se doposud myslelo, že je mezi unesenými. Dnes ráno ale přišla zpráva, že Idan Shitivi byl 7. října 2023 zavražděn a jeho tělo bylo odvlečeno do Gazy.

Velvyslankyně Státu Izrael Anna Azari poukázala na situaci, ve které se jeho občané nachází: „Letošní rok vypadá zvenčí jinak, než když se podíváte, jak to vypadá zevnitř Izraele. Každý den, každý týden a každý měsíc Izraelci chápou, že válka neprobíhá jen na jihu, ale také na severu. Sever Izraele po celý rok nevydechl ani na jediný den. Tohle však musím zdůraznit: Izrael nebojuje proti Libanoncům. Izrael se snaží chránit sebe i Libanonce před terorismem“.

Na shromáždění měla osobně vystoupit i izraelská zpěvačka Orit Kimchi, která přišla o své příbuzné, kteří se účastnili Nova festivalu. Z důvodu zrušených letů se nemohla osobně zúčastnit. Ve videu, které poslala, zavzpomínala na syna svého bratrance Ofeka Kimchi, který byl se svou přítelkyní Eden Zecharya 7. října zavražděn: „Ofek miloval hudbu, miloval lidi, měl obrovské srdce. Chtěl by, abychom všichni věděli, že musíme žít dál tak, jak chceme. Žít v autentickém spojení s naším pravými já. Ofek žil svůj život naplno a jak nejlépe uměl. Doufám, že si všichni budou pamatovat co se 7. října stalo a kolik krásných lidí jsme toho dne ztratili. Nikdy nezapomeneme.“

Terorismus má kromě vraždění navíc další silnou zbraň, vyvolávání strachu. Smyslem shromáždění proto také bylo vyjádřit, že se nenecháme zastrašit a jsme odhodlaní proti zlu bojovat a dál svobodně žít. Petr Papoušek na shromáždění připomněl: „Nezapomínáme také, že boj proti terorismu není jen bojem o bezpečnost, ale také o srdce a mysl. A tento boj probíhá i v České republice“.

Filmař Václav Marhoul se zamyslel nad důsledky, se kterými se nyní rok, po tragických událostech potýkáme: Nepřestává mě šokovat, nakolik tento čin vyvolal sympatie mnoha lidí. Nepřestává mě udivovat, kolik lidí se nechalo zmanipulovat Hamásem, kterému se podařilo svojí nesmiřitelnou, fanatickou a smrtelnou nenávist ke všem židům prodat světu jako svůj národně osvobozenecký boj“.

Herečka Jitka Čvančarová připomněla trauma přeživších příbuzných obětí: „Rodiny všech těch obětí, které se každý den musejí a budou muset vyrovnávat s tím, že ztratili svému srdci ty vůbec nejbližší, s tím, co je vůbec nejhorší, že ztratily, že přežily své děti“.

Vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon přednesl modlitbu za duše zemřelých El male rachamim.

Česká hymna zazněla v podání operní pěvkyně Dagmar Pecková. Izraelskou hymnu zazpíval Omer Tal.

Dále vystoupili předseda kolegia Paměti národa Jan Dobrovský, bezpečnostní expert Milan Mikulecký a další. Na závěr zazněly hudební skladby George Gershwina v podání jazzmana Jana Smigmatora a jeho kapely.

Celým večerem provázela Petra Ernyei.

Pietní akci podpořila celá řada zástupců široké veřejnosti a mnohé organizace. K pietní připomínce se připojila také Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví a společně vyjádřili solidaritu s památkou obětí a unesenými. V den tohoto tragického výročí, 7. října 2024, se v 19 hodin se rozezněly zvony na kostelích, kaplích a modlitebnách po celé ČR jako vzpomínka na oběti.

Rubrika Aktuality | Přidat komentář

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.