Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2023

Federace židovských obcí v České republice (dále jen FŽO) zaznamenala v roce 2023 celkem 4 328 antisemitských incidentů. Ve srovnání s rokem 2022, kdy bylo registrováno 2 277 incidentů, tak došlo k nárůstu o 90 %. Rok 2023 tedy znovu potvrdil konstantní trend dramatického nárůstu antisemitismu.

Shromážděná data nejsou úplným statistickým přehledem všech antisemitských incidentů za rok 2023. FŽO čerpá informace výlučně z otevřených zdrojů, které zahrnují pouze malý výsek popisované reality. Počet registrovaných incidentů závisí rovněž na ochotě a možnostech obětí i svědků projevy antisemitismu hlásit. V České republice, stejně jako v jiných zemích, přetrvává nedostatečná míra nahlašování nenávistných činů, často kvůli stigmatizaci, nedůvěře v instituce nebo obavám o osobní bezpečnost. Statistiky FŽO neumí odpovědět na otázku, jaká část české populace smýšlí či jedná antisemitsky, vypovídají však o trendech v jeho vnímání a o společenském klimatu ve vztahu k protižidovské předsudečné nenávisti. K antisemitsky motivovanému fyzickému násilí dochází v České republice pouze výjimečně. V posledních pěti letech byly FŽO nahlášeny dva násilné útoky (2020, 2021). V roce 2023 nebylo evidováno žádné napadení. Z hlediska fyzické bezpečnosti zůstala v roce 2023 Česká republika pro židovskou komunitu bezpečnou zemí.

Témata, motivy a rychlost šíření antisemitismu ovlivňovala řada domácích a zahraničních událostí. Až do samého konce roku 2023 se objevovaly antisemitské narativy spojené s ruskou vojenskou agresí proti Ukrajině i s doznívající pandemií nemoci covid-19. Jednoznačným zlomem se stal 7. říjen 2023, kdy palestinské teroristické organizace pod vedením Hamásu zaútočily z Pásma Gazy proti civilním a vojenským cílům v jižním Izraeli. Bezprecedentní útok zahájil válku mezi Izraelem a Hamásem. Bezprostředně po 7. říjnu následovala celosvětová explozivní vlna antisemitismu, která silně zasáhla i Českou republiku.

Měsíční statistiky zcela jednoznačně dokládají masivní nárůst antisemitismu v posledním čtvrtletí roku 2023. Za období leden–září bylo registrováno 2 528 incidentů, tj. 58,41 % celkového počtu, za období říjen–prosinec pak dalších 1 800 incidentů, které představují 41,59 % celkového počtu. Pro období leden–září 2023 platí, že průměrný měsíční nárůst v porovnání s rokem 2022 činil 50,03 %. V období říjen–prosinec byl průměrný nárůst 254,32 %.

Z hlediska šíření antisemitismu došlo v posledních pěti letech k aktivizaci všech hlavních ideologických proudů. Do roku 2019 představoval největší hrozbu pro židovskou komunitu pravicový extremismus. V letech 2020–2023 v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 a s ruskou agresí proti Ukrajině významně posílil vliv dezinformačních platforem. Po teroristickém útoku 7. října akcelerovaly aktivity krajní levice a islamismu. Protižidovská nenávist zejména v podobě démonizace a delegitimizace Státu Izrael v roce 2023 masivně vstoupila do veřejného prostoru a stala se společensky přijatelným postojem. Stoupala agresivita antisemitských incidentů, které byly čím dál častěji adresovány konkrétním osobám či institucím. Protižidovské postoje přejímalo a šířilo stále více jednotlivců, kteří jinak neprojevovali žádné sympatie k politickému či ideologickému extremismu. Závěr roku 2023 tak přinesl zcela nový trend normalizace antisemitismu.

Výroční zpráva o antisemitismu za rok 2023 je nyní k dispozici v digitální podobě na webu FŽO.

Na webu FŽO lze rovněž pomocí formuláře nahlašovat incidenty s podezřením na jejich antisemitský podtext. Online formulář je dostupný i na adrese www.nahlasincident.cz.

V Praze 5. 8. 2024

Kontakty pro média:
Petr Papoušek, předseda FŽO: petr.papousek@fzo.cz
Michael Pelíšek, tajemník FŽO: michael.pelisek@fzo.cz

Rubrika Aktuality | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2023

Možnost přidávání komentářů byla zrušena.